فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیستم شماره 160 (خرداد و تیر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان آریایی*، احمد ابراهیمی عطری، سید علی اکبر هاشمی جواهری صفحات 9-20
    زمینه و هدف

    یکی از ناهنجاری های اسکلتی شایع در کودکان با کم توانی هوشی کوژپشتی (کایفوز) است. کوژپشتی باعث کاهش دامنه حرکتی مفصل شانه می شود. از این رو، هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر هشت هفته بازی اصلاحی در آب و خشکی بر میزان انحنای کوژپشتی و دامنه دورکرد (آبداکشن) مفصل شانه کودکان پسر کم توان هوشی بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع کاربردی بود. از میان جامعه آماری، 30 کودک با کم توانی هوشی با میانگین سنی 4/1 ± 7/10، قد 6/7 ± 7/141، وزن 8/4 ± 5/35 و BMI (شاخص توده بدن) 7/0 ± 6/17 به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه (تمرین در آب و تمرین در خشکی) تقسیم شدند. برای اندازه گیری قد، وزن، زاویه کوژپشتی و دامنه دورکرد شانه به ترتیب از قدسنج سکا، ترازوی سکا، خط کش منعطف و گونیامتر استفاده شد. آزمودنی ها به مدت هشت هفته و در هر هفته، سه روز به تمرین پرداختند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 و از آزمون لون برای همگنی داده ها، برای تعیین هنجار بودن توزیع داده ها از آزمون کلموگروف- اسمیرنف و برای تغییرات درون گروهی و بین گروهی به ترتیب از تی همبسته و مستقل استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد بازی اصلاحی در آب و خشکی به طور معناداری باعث بهبود کوژپشتی و افزایش دامنه دورکرد شانه می شود (001/0 =P)

    نتیجه گیری: 

    بازی های اصلاحی به دلیل شادی بخش بودن می توان برای بهبود برخی از ناهنجاری های اسکلتی از جمله کوژپشتی و افزایش دامنه حرکتی مفاصل کودکان با کم توانی هوشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی اصلاحی، دورکرد (آبداکشن) مفصل شانه، کودکان با کم توانی هوشی، کوژپشتی (کایفوز)
  • فائزه خداکرمی، عباسعلی حسین خانزاده*، محبوبه طاهر صفحات 21-36

    زمینه و هدف اختلال نافرمانی مقابله ای از شایع ترین اختلال های رفتاری است که موجب تخریب شدید روابط بین فردی کودک با همتایان، دوستان و اعضای خانواده می شود. خانواده و کیفیت روابط متقابل در آن، به مثابه نخستین و بادوام ترین عامل سازنده شخصیت و رفتارهای بعدی کودک، عاملی تعیین کننده در تحول و سلامت روانی کودک در بزرگسالی است. نتایج بررسی پژوهش های مختلف در این زمینه نشان داده است اختلال نافرمانی مقابله ای، پیامدهای منفی بسیاری را برای خانواده به دنبال دارد و کودکان با این اختلال مشکلات فراوانی در روابط با والدین و خواهر - برادرهایشان تجربه می کنند. این کودکان در معرض مشکلاتی چون بی ثباتی خانواده و مشکلات سازش یافتگی والدین، بدرفتاری والدین، و نیز نبود فضای صمیمی و گرم در روابط تنی زادگان (خواهر-برادرها) هستند. از این رو، پژوهش ها باید روی کیفیت روابط دوجانبه میان اعضای خانواده و کودک با اختلال نافرمانی مقابله ای تاکید کرده و مسیرهای مختلف این روابط را بررسی کنند. به همین منظور، در این مقاله ویژگی های کودک با اختلال نافرمانی مقابله ای، کیفیت روابط کودک با والد، و نیز کیفیت روابط خواهر - برادرها در این خانواده ها بررسی و راهکارهای درمانی سودمندی جهت بهبود این روابط ارایه شده است.

    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، روابط تنی زادگان (خواهر - برادرها)، کودک - والدین، کیفیت روابط
  • آزیتا محمودپور، مجتبی امیری مجد*، افسانه قنبری پناه صفحات 37-50
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر طراحی و آزمودن الگویی در تبیین فشار شغلی با میانجی گری اشتیاق شغلی بر بهزیستی روان شناختی مربیان مراکز اختلال های یادگیری ویژه بود.

    روش

    این پژوهش از نوع الگویابی معادلات ساختاری و جامعه آماری آن شامل تمام مربیان مشغول فعالیت در «مراکز آموزشی و توان بخشی مشکلات ویژه یادگیری» تحت پوشش سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور در سال تحصیلی 1398-1397 بود که از بین آنها 1030 نفر به روش نمونه گیری غیرتصادفی و داوطلبانه در این پژوهش شرکت نمودند. ابزارهای پژوهش فرم کوتاه پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989)، پرسش نامه فشار شغلی اورلی و گیردانو (1980)، پرسش نامه اشتیاق شغلی شوفلی و سالانوا (2001) بودند. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    فشار شغلی به طور مستقیم موجب کاهش بهزیستی روان شناختی مربیان مراکز اختلال یادگیری ویژه، و به طور غیرمستقیم، از طریق افزایش اشتیاق شغلی موجب تعدیل میزان بهزیستی روان شناختی مربیان می شود (05/0 >P).

    نتیجه گیری:

     این پژوهش رابطه منفی بین فشار شغلی و بهزیستی روان شناختی، و رابطه مثبت بین فشار شغلی و اشتیاق شغلی را تایید می کند. بنابراین، شایسته است با استفاده از نتایج این پژوهش و کاربست آن در برنامه ریزی ستادی و استانی، تعارضات موجود را شناسایی و با استفاده از رویکرد بوم نگر جهت بهبود شرایط بهزیستی روان شناختی مربیان این مراکز اقدام نمود.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، بهزیستی روان شناختی، فشار شغلی، مربیان مراکز اختلال یادگیری ویژه
  • محمد مدحی*، امیر قمرانی صفحات 51-60

    یافته های پژوهشی نشان می دهند والدین دارای فرزند با نیازهای ویژه فشارهای بیشتری را در زمینه های مختلف تجربه می کنند که می تواند بر کارکردهای خانواده تاثیر گذاشته و منجر به ناسازگاری و آسیب پذیری شود. هدف از پژوهش حاضر معرفی الگویی چند وجهی و پرکاربرد جهت ارزیابی و تبیین سازگاری خانواده های کودکان با نیازهای ویژه است. مقاله حاضر مروری است که با روش مرور نظام مند موضوع در وب گاه های معتبر علمی، به بررسی الگوی دوگانه «ای بی سی ایکس» پرداخته و ضمن بررسی اجزای الگو، روش کاربرد آن نیز ارایه شده است. الگوی دوگانه «ای بی سی ایکس» الگویی چندبعدی در تبیین میزان فشار روانی و سازگاری خانواده های کودکان با نیازهای ویژه است. با بهره گیری از این الگو، متخصصان، مربیان و کارشناسان می توانند ضمن ارزیابی مطلوب میزان سازگاری خانواده های کودکان با نیازهای ویژه، مداخله های مناسبی برای بهبود عملکرد این خانواده ها انجام دهند.

    کلیدواژگان: الگوی دوگانه «ای بی سی ایکس»، فرایند سازگاری، فشار روانی ادراک شده، کودکان با نیازهای ویژه
  • نسرین ملکوتی اصل*، عباسعلی حسین خانزاده، عباس ابوالقاسمی صفحات 61-70
    زمینه و هدف

    اختلال طیف اتیسم، اختلال عصبی تحولی است که با نقص در تعاملات اجتماعی و ارتباطی و رفتارهای کلیشه ای شناخته می شود. افزایش نرخ شیوع این اختلال، لزوم پژوهش در مورد ویژگی ها و روش های درمانی را بیشتر کرده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر داستان های اجتماعی با روش الگودهی ویدیویی بر مهارت های ارتباطی کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری مطالعه حاضر، شامل تمام دانش آموزان پسر با اختلال طیف اتیسم 7 تا 14 ساله شهر رشت در سال 1398 بود و 20 نفر از افراد داوطلب واجد شرایط که به تصادف به دو گروه آزمایش و گواه (در هر گروه 10 نفر) اختصاص یافتند درحکم نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه نیم رخ مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال طیف اتیسم (2007) استفاده شد. در این پژوهش، برنامه اجرایی، ترکیبی از داستان های اجتماعی و الگودهی ویدیویی بود که توسط پژوهشگر تالیف و به مدت 12 جلسه به صورت مجازی برای کودکان با اختلال طیف اتیسم گروه آزمایش اجرا شد.

    یافته ها: 

    برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل واریانس چندمتغیری و آزمون t استفاده شد. تحلیل داده های پژوهش نشان داد داستان های اجتماعی با روش الگودهی ویدیویی بر بهبود مهارت های ارتباطی (مولفه مشارکت اجتماعی) تاثیرگذار است (05/0>p).

    نتیجه گیری: 

    بنا به یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت داستان های اجتماعی با روش الگودهی ویدیویی روشی مناسب برای آموزش مهارت‎ های ارتباطی به صورت مجازی و توسط والد است.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، الگودهی ویدئویی، داستان های اجتماعی، مهارت های ارتباطی
  • علی خاکی*، مجتبی مهدوی صفحات 71-82

    با وجود اینکه مشکلات و کم توانی‎های ناشی از اختلال طیف اتیسم، همراه همیشگی کودکان با اختلال طیف اتیسم است می‎توان با مداخله‎های درمانی زودهنگام، زمینه لازم جهت توانمندسازی این کودکان را فراهم ساخت. اما نکته ای که نباید از آن غافل شد این است که محیط‎های معمول یادگیری براساس نیازها و خلق‏و‎خوی کودکان با اختلال طیف اتیسم طراحی نشده‎اند و معمارانی که وظیفه طراحی فضاهای یادگیری برای این کودکان را برعهده دارند نسبت به مشکلات حسی آنها اطلاعات اندکی دارند، بنابراین قادر به طراحی فضاهای یادگیری برای آنها نیستند. در نتیجه، هدف از پژوهش حاضر، مرور مطالعات صورت گرفته در جهت ارایه راهکارهایی برای طراحی فضاهای یادگیری مخصوص کودکان با اختلال طیف اتیسم بود. باتوجه به اهمیت رعایت مناسب سازی فضاهای یادگیری برای کودکان با اختلال طیف اتیسم، براساس «قانون حمایت از حقوق معلولان»، رهنمودهایی توسط مطالعات مختلف پیشنهاد شده است و رعایت اصولی ضرورت دارد. پژوهش حاضر نشان می دهد مطالعات صورت گرفته بر رعایت موارد زیر در طراحی فضاهای یادگیری مناسب تاکید کرده اند: 1) ساختار فضایی قابل درک و سازمان یافته، 2) تامین ترکیبی از فضاهای کوچک و بزرگ، 3) پیش بینی پذیری، 4) کنترل بیشتر کودک بر محیط، 5) درک منظور هر فضا، 6) مسیریابی، و 7) طراحی برای تعامل اجتماعی. باتوجه به کاستی هایی که در این زمینه در ایران به چشم می خورد لزوم از میان برداشتن کاستی ها و رعایت اصول طراحی فضاهای یادگیری برای کودکان با اختلال طیف اتیسم، بیش از پیش احساس می شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، فضای یادگیری، کودکان، محیط یادگیری
|
  • Ehsan Ariayi*, Ahmad Ebrahimi Atri, Seyae AliAkbar Hashemi Javaheri Pages 9-20
    Background & purpose

    One of the most common skeletal deformities in children with intellectual disability is kyphosis. Kyphosis decreases the range of shoulder joint motion. This study aims to compare of the effect of eight-weeks corrective playing in land and water on the curvature kyphosis and shoulder joint range of motion in boys with intellectually disability.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental and applied research. Of the statistical population, 30  intellectually disabled children with the average age of 10/7 ± 1/4 years, height 141/7 ± 7/6 cm, weight 35/5 ± 4/8 kg and BMI 17/6 ± 0/7 were selected through purposeful and availability sampling and randomly divided into two groups, namely water and land groups. To measure the height, weight, kyphosis and the range of shoulder abduction stadiometer Seca, scales Seca, flexible ruler and the goniometer tools were used respectively. Participants practiced for 8 weeks, three days per week. Data were analyzed via SPSS 16. Leven test, Kolmogorov-Smirnov test, dependent and independent t-test were used todetermine the homogeneity, normal distribution and the, changes within and between groups respectively.

    Results

    The results showed that corrective playing in land and water, significantly improves the angle of kyphosis and increases shoulder abduction range of motion.

    Conclusion

    The results indicate that because of the fun in corrective playing, we can use corrective playing to improve some skeletal abnormalities such as kyphosis and increased range of motion in children with intellectual disabilities.

    Keywords: Abduction, Corrective playing, Intellectual Disability, Kyphosis, Shoulder Joint
  • Faeze Khodakarami, Abbasali Hosseinkhanzadeh*, Mahboobe Taher Pages 21-36

    Oppositional Defiant Disorder (ODD) is one of the most common behavioral disorders that severely damages a child’s interpersonal relationships with peers, friends, and family members. The family and the quality of its interrelationships, as the first and most enduring factor in the formation of the child’s personality and subsequent behaviors, is a determining factor in the development of mental health of the child in adulthood.The results of various studies in this field showed that ODD has many negative consequences for the family and children with such disorder that experience many problems in relationships with their parents and siblings. These children are exposed to problems such as family instability and parental adjustment problems, parental abuse, as well as lack of a warm and friendly atmosphere in sibling relationships. Therefore, there is a need for research on the quality of reciprocal relationships between family members and children with ODD and examine the different approaches to such relationships. For this purpose, the present study, reviews the characteristics of children with ODD, the quality of child-parent relationships, as well as the quality of sibling relationships in these families and proposes useful treatment strategies to improve these relationships.

    Keywords: Child-parent, Oppositional Defiant Disorder (ODD), Relationship Quality, Sibling Relationships
  • MOJTABA AMIRIMAJED*, AFSANE GHANBARIPANA Pages 37-50
    Background & purpose

    The aim of this study was to design and test a model of job stress on psychological well-being mediated by job motivation in educators of Specific Learning Disorder (SLD) centers.

    Materials and Methods

    This study used a structural equation modeling in which the statistical population includes all the instructors working in SLD centers affiliated to the Special Needs Education Organization, during the academic year 1397-1398. A total of 1030 people participated in the study voluntarily by non-random sampling. The research instruments included a short form of Reef Psychological Welfare Questionnaire (1989), Orly and Girdano (1980) Job Stress Questionnaire, and Shuffle and Salanova (2001) Job Attention Questionnaire. Data were analyzed using structural equation method and AMOS software.

    Results

    The results showed that job stress has a direct negative effect on instructors’ psychological well-being; in the same way as job motivation indirectly effects their psychological well-being (P <0.05) in SLD centers.

    Conclusion

    It can be concluded that job stress directly reduces the psychological well-being of educators in SLD centers and also indirectly, job stress modulates the psychological well-being of educators by increasing job motivation. Therefore, the results of this study can be applied in staff development programs at national and provincial levels as well as to identify the existing challenges to improve the psychological well-being of the instructors in SLD centers by taking an ecological approach into account.

    Keywords: Job motivation, Job Stress, Psychological well-being, Specific Learning Disorder
  • Mohamad Madhi* Pages 51-60

    Research findings indicate that parents of children with special needs may experience more stress in different contexts, which can affect family performance and lead to incompatibility and vulnerability. The present study aims to introduce a multifaceted and widely used model for assessing and explaining compatibility of families of children with special needs. This study employs a review design, systematically reviewing the subject in valid scientific databases to investigate the Double ABCX model, examine its components, and introduce its application. The Double ABCX model is a multifaceted model of explaining the level of stress and compatibility of families of children with special needs. By employing this model, specialists, educators, and experts can tailor interventions to improve family performance while optimally assessing compatibility of families of children with special needs.

    Keywords: Adaption Process, Children with Special Needs, Double ABCX Model, Perceived Stress
  • Nasrin Malakootiasl*, Abassali Hossinkhanzade, Abass Abolghasemi Pages 61-70
    Background & purpose

    Autism spectrum disorder is a developmental neurological disorder characterized by impairment in social and communication interactions and repetitive behaviors.  The increasing prevalence of this disorder has raised the need for research on its characteristics and treatment methods.  The aim of this study was to investigate the effect of social stories using video modeling on communication skills of children with autism spectrum disorder.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with pre-test post-test design and control group. The statistical population included all the male students with autism spectrum disorder aged 7 to 14 years in Rasht in 1398. from among 20 eligible volunteers were randomly assigned to two experimental and control groups. Data were collected using the Social Skills Profile Questionnaire of children with Autism Spectrum Disorders (2007).
    In This study, a researcher made executive protocol, which was a combination of social stories and video modeling was conducted online for 12 sessions for children with autism spectrum disorder in the experimental group.

    Results

    Multivariate analysis of variance and t-test were used to analyze the data. The results showed that social stories with video modeling method are effective in improving communication skills (social participation component) (p< 0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that social story with video modeling is a good way to teach communication skills virtually and by the parents.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Communication Skills Social Stories, Video Modeling
  • Ali Khaki*, Mojtaba Mahdavi Pages 71-82

    Although the problems and disabilities caused by autism spectrum disorders are constant companions to these individuals, timely treatment interventions can provide the necessary grounds for their empowerment., However, one thing that deserves attention is that  regular learning environments are not often designed to meet the needs and moods of children with autism spectrum disorder. Likewise, architects designing learning spaces for these people have insufficeint information about the sensory problems of these children. hence unable to design proper learning spaces for these people. Therefore, the current study aimed to review the related studies to provide solutions for designing appropriate learning spaces for children with autism spectrum disorder.Regarding the importance of adapting learning spaces for autistic children based on “Disability Protection Act” various suggestions have been offered by different studies. The present research shows that previous studies have emphasized on the following issues: 1) Simple and organized construction layout; 2) provision of both large and small spaces; 3) predictability 4) Child’s maximum control on environment; 5) communication of purpose; 6) way finding; 7) designing for social interaction. Regarding the restrictions in this area in Iran, it seems necessary to undertake actions for designing learning spaces specific to children with autism spectrum disorder.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Children, Learning Environment, Learning Space